26 Temmuz 2010 Pazartesi

Domates mi daha kırmızı biber mi daha yeşil & Carlos ve Guti

Guti Hernandez Beşiktaş Forması ile... 
 Mourinho , Real'in başına geçtiğinde Guti büyük ihtimalle artık kendisi için Real Madrid defterinin kapandığını anlamıştır. Kendisi için bir karar vermek zorundaydı , ya 32 yaşında Real Madrid'de bırakmış olmak için futbol yaşamına nokta koyacak , yada  başka bir takıma gidecekti.  O hala kendisine güvendiği için Schuster'i , yani Beşiktaş'ı seçti.

Uzun bir süreç içerisinde Guti geliyor , Guti gelmiyor , Resim , Öpücük vs. derken bugün itibariyle Guti Beşiktaş ile resmi olarak anlaştı.  Beşiktaş , Guti ile anlaştı demiyorum , Guti Beşiktaş ile anlaştı. Çünkü Beşiktaş sadece 100 bin €  gibi ufak bir miktar daha az vermek için 1 hafta bekledi , sonunda Guti bu teklifi kabul etti doğal olarak.

Ancak şuanda gerek Türk medyasında , gerek Türk futbol kamuoyunda "Carlos gibi yaşlı " benzetmeleri yapıldı. Gelin şöyle bir verilerle açıklayalım Guti ve Carlos'un birbirleriyle nasıl kıyaslanmayacak durumda olduklarını. Bu açıklama asla "o daha kötüydü , bu daha iyi" şeklinde değil elbette.

Roberto Carlos , Fenerbahçe'ye geldiğinde yaşı tam olarak 35'ti. Ancak Guti şuanda 33 yaşına henüz girdi.Futbolda 2 yaş çok önemli bir zamandır , özellikle 30 yaşını geçmiş oyuncular için 2 yıl çok önemli bir
Roberto Carlos imzalarken...
zamandır. Ve en önemli nokta , futbolda bir bek oyuncusunun koştuğu mesafe , bir forvet arkası oyun kurucu oyuncusunun koştuğu mesafenin ortalama 5 katıdır.  Yani bir bek oyuncusu olan ve tüm maç boyunca bindirme yapması gereken ancak 35 yaşında olan bir Carlos ile , forvet arkasında oynayacak olan ve pasları ile oyunu yönlendirecek olan Guti'nin karşılaştırılması , başlıkta da yazdığım gibi , alakasız iki cismin , maddenin yada herhangi şeyin karşılaştırılmasından farklı değildir.

Tabiki Guti'nin de Türkiye'de yararlı bir futbol oynayacağının garantisi yoktur. Ancak Hagi gibi olmayacağının da garantisi yoktur. Guti'nin şüphesiz tek zorlanacağı  konu , Süper ligde futbolun , İspanya gibi teknikten çok fizik gücüne dayalı olması olacaktır. Zaten Türkiyeye her yeni gelen oyuncu ligde taktik anlayışı olmadığından , mücadeleden ve sertlikten bahsediyor. Ancak Guti gibi bir profosyonelin bu zorluğa kısa sürede alışabileceği kanaatindeyim...

1 yorum:

  1. Roberto Carlos hakkında yapılan yorumlara katılmadığımı ifade etmek istiyorum.Evet Carlos yaşlıydı ama yaşına rağmen türkiyedeki çoğu bekten daha fazla ve daha hızlı koşuyordu.Ahmet Göktaşında gizli bi hayranıyım bu arada :D.

    YanıtlaSil